Týká se vás výše uvedené? Ještě jste neměli tu čest se s karobem potkat? Nezoufejte! Napravíme to a seznámíme vás. Ale možná je to jen nedorozumění a znáte ho pod jiným jménem.
Karob nebo také svatojánský chléb nebo rohovník obecný.
To všechno jsou názvy pro jednu jedinou věc. Plody stromu ve tvaru protáhlé fazole. Ty pak po dalším zpracování můžeme použít jako poněkud zdravější alternativu kakaa nebo čokolády.
Jde o velmi starou rostlinu, u které se vlastně ani přesně neví, odkud pochází. Má se za to, že pochází z oblasti východního Středomoří a nebo Arabského poloostrova. Staří Řekové tento strom rozšířili do Itálie a Řecka a Arabové zase na severoafrické pobřeží.
Je to středně velký strom, který doroste až do 10 metrů, vyjímečně i více. Má hlavní dobu květu v podzimním období jako jediný středomořský strom.
Plody stromu, které budeme láskyplně nazývat karob, se v hojné míře používají v potravinářství. Také se z nich dělá pálenka a poslouží i ke krmení dobytka. Z plodů se izoluje karobová guma, která je povolená jako přírodní aditivum. (éčko E 410)
Karob nachází uplatnění v podstatě od celých karobových lusků, přes malé kousky karobu nabízené jako karobový čaj až po mletý prášek připomínající kakao a mouku, která se dá využít při bezlepkové dietě nebo pro kojence. Poválečná generace si možná pamatuje karobové lusky, které maminky svým dětem kupovaly v zelinářství jako obdobu čokolády. Ta tenkrát opravdu nebyla k mání.
Uvnitř lusků jsou malá zrníčka, poměrně tvrdá. Tak na ně bacha! Při chroustání lusků jen tak bych doporučila obezřetnost, pokud se s plným nasazením zakousnete přímo do zrnka, možná pak budete muset brnknout svému zubaři.
Tato semena se ve Středomoří používala jako váhová jednotka. Z hmotnosti semen byla odvozena jednotka hmotnosti pro drahé kameny při oceňování. Velikost a váha těchto semen je uniformní a ve zmiňované oblasti běžně dostupná. Semena dostala v řečtině jméno „kerátion“ a odtud byl už jen krůček k názvu karát. Tento postup byl následně standardizován a tak tedy dnes víme, že je 1 karát definován jako 0,2 gramu.
Údajně si semena žádají také farmaceutické firmy. Těm se hodí při výrobě želatinového obalu, který dopravuje léčivou látku do organismu člověka s tím, že je třeba, aby látka byla vstřebávána s určitou časovou prodlevou.
Svatojánský chléb kromě toho, že je bohatý na železo a fosfor, má také jednu fantastickou vlastnost – obsahuje 3x více vápníku než mléko.
Což je výborná zpráva pro ty, kteří mléko zrovna nemusí nebo ho z nějakého důvodu nemohou. Vápníku není nikdy dost, ale v určitých životních etapách se jeho přísun do těla hůře hlídá. Například ženy velmi často trpí osteoporózou (řídnutí kostí, což může ve finále vést až k samovolných zlomeninám) a tak právě v tomto případě je třeba vápník hrnout do těla o sto šest. A s karobem to jde jedna báseň 🙂
Pro někoho může být problém kakao. Byť bude sebekvalitnější, může vyvolat problémy například u lidí, kteří trpí dnou. Obsahuje poměrně dost purinů, se kterými se při této nemoci opravdu nechceme kamarádit. Jen pro představu – například ve 100 gramech brambor je 6 mg purinů. Ve 100 gramech kakaového prášku je 1900 mg purinů! A to už je opravdu problém! Sama jsem to osobně zažila, protože můj táta měl uvedené problémy a stačilo opravdu málo, třeba jen trochu kakaa v nějakém dortu, vánočním cukroví a v podstatě do několika hodin se dostavily problémy. Tehdy jsem bohužel ještě neznala karob a tak mělo kakao v naší rodině přísný zákaz. Dnes bych ho hravě nahradila právě karobovým práškem.
Mimochodem, víte proč jeden z názvů je Svatojánský chléb? Protože Jan Křtitel se jimi živil a přežil tak pobyt na poušti.
Já osobně jsem se poprvé setkala s karobovým sirupem před několika lety na Kypru a upřímně přiznávám – moc jsem nevěděla, co s ním. Jako správný turista jsem si domů sirup přivezla, ale co s ním budu dělat bylo ve hvězdách.
Až když jsem se ocitla na řeckém ostrově, objevila jsem o něm více informací a dnes je součástí mé kuchyně. Bez sirupu už ani ránu.
Je-li za řeckou klasiku považován bílý jogurt s medem, já už si nedovedu představit jogurt bez karobového sirupu. Je o mně známo, že vše řecké je mi blízké a tak pravidelně svádím boj, jestli med nebo karob. Často je to nerozhodně a dopřeju si obojí.
Mým velkým favoritem je jogurt, jasně že řecký 😉 a ten v misce zaliju karobovým sirupem, nakrájím banán, opět dám sirup a povrch vydatně popráším skořicí. Ona totiž skořice také umí zázraky.
A tak se vám tady svěřím s tím, co všechno já s karobem dokážu. Jsem si totiž vědoma toho, že jde o věc pro mnohé z nás neznámou.
Sortiment produktů z karobu je široký. Kromě mouky, Karoffee – náhražky kávy z karobu, čaje, sirupu seženeme i různé karobové pomazánky, které strukturou připomínají džem. Nebo obdoba Nutelly – karobová pasta Deli Carob ze svatojánského chleba, ve které jsou mikroskopická zrnka karobu, která dávají této karobové pastě zcela jiný rozměr než na jaký jsme u Nutelly zvyklí.
V každém případě je karob a vše, co se z něj vyrábí, u nás trochu velká neznámá. Tak ho vpusťme do svých kuchyní.Výborně chutná a když mu propadneme, dá se s čistým svědomím říct, že děláme něco pro své zdraví. Ale pozor! Některé produkty jsou vyloženě návykové. To jen abyste si pak nestěžovali, že jsem vás nevarovala 😉 .