Umíte si v Řecku objednat kafe?

Jasně, teď si pár z vás klepe na čelo. Možná vám tahle otázka přijde trochu stupidní, ale pro našince to může být věc poněkud ošemetná.

Řekové jsou velcí milovníci kávy, pijí ji v podstatě celý den, samozřejmě s ní zahajují den a vzhledem ke klimatu se tam setkáme s různými druhy kávy.

Základní rozdělení je na kávu teplou a studenou. Logicky, kdo má chuť na horké kafčo, když je ve stínu 35 stupňů.

Takže pojďme si v tom udělat trochu jasno:

Teplá káva:

Můžete mít mono espresso a nebo diplo espresso, to je pro ty z nás, kteří nemusí úplně jeden srk kávy, ale rádi se prostě napijeme.

Pak tady máme mono kapučino a diplo kapučino – v podstatě to samé jako u espressa co se velikosti týče.

Jedeme dál – galiko kafe nebo se také setkáte s názvem filtr kafe. Což napovídá, že se jedná o kávu filtrovanou.

Stigmeos kafes je káva rozpustná.

Dostáváme se k řecké klasice, což je řecká káva, připravovaná v džezvě. A i tady můžeme mít mono a nebo větší diplo eliniko.

A nesmíme zapomenout na dekofein kafe, což je káva bez kofeinu. A tím máme vyčerpanou nabídku teplých nápojů.

Studená káva:

Pojďme se přenést do horkých letních dnů, kdy raději sáhneme po osvěžující ledové kávě. Když jsem před mnoha lety začala do Řecka jezdit, neexistovalo nic jiného, než staré dobré frappé.

Bohužel frappé bylo hvězdou v 80. letech a v současné době se dostává do takového kafíčkového důchodu a nahradily ho ledové kávy jako freddo espresso, freddo kapučino, latte pagomeno. Upřímně, s tímto nápojem jsem se ještě nepotkala osobně, ale ráda ochutnám, protože latéčko v jeho teplé formě mám docela ráda.

Je zajímavé, že všechny názvy nových moderních káv jsou z italštiny, ale v Itálii žádné takové kávy nenajdete.

Důležité:

Stejně jako v životě je dobré vědět, co chcete, kam kráčíte, v Řecku je dobré si ujasnit, na jaké kafčo máte chuť.

Když vstoupíte do pekárny, kavárny či kamkoliv s úmyslem dát si kafčo a řeknete pouze, že chcete studenou kávu, pravděpodobně narazíte. Nebudou vědět, co chcete a nejspíše po dlouhých dohadech dostanete kávu, kterou jste možná ani nechtěli.

Také si musíte říct, jak sladké to kafe chcete. Není to jako u nás, že dostanete cukr přiložený na tácku, v Řecku musíte rovnou hlásit, zda chcete kafe:

SKETO- hořké, bez cukru

MÉTRIO – tak nějak středně sladké

GLIKO – to je hodně sladké

Tak snad jsme si v tom udělali jasno a závěrem si tipněte, na jakém místě na světě je Řecko ve spotřebě kávy. Já osobně jsem si myslela, že někde na špici…..

Ale je na 16. místě se spotřebou 5,5 kg! Překvápko, což?

Češi jsou na 29. místě s roční spotřebou 4 kg a vede Finsko s 12 kilogramy.

Přeji vám mnoho úspěšně objednaných káviček vypitých na vašich oblíbených místech.

S řeckou vášní

Pavla

Pavla Císařová
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >> Jsem autorkou Ebooku Řeckou kuchyní ke zdraví a životní pohodě. K zakoupení zde>>
Komentáře