Krétská zelenina připravená v páře

Jednoduché,  rychlé, levné, zdravé, z dostupných surovin a velká mňamka.  Lépe bych asi toto řecké  jídlo nepopsala.

Naučili mě ho kolegové z našeho ostrova,  kteří ho zase okoukali od kamarádky Daniely z Kréty a tak dále a tak  dále. Znáte to, jak se pak recepty  šíří.  Nejprve mi kombinace brambor a mrkve zněla trochu divně. Trochu jsem se nad tím ksichtila, přesto, že všechny suroviny samostatně mám ráda.

A tak jsem  poprvé  po Velikonocích šla do akce, protože mi přišlo praktické zpracovat  všechna velikonoční vajíčka.  Byla jsem opravdu mile překvapena, jak strašně moc mi to chutnalo. A od té doby je to stálice v mé kuchyni a blahořečím  mým ostrovanům za tento jednoduchý recept. Při mé řecké úchylce není autentických receptů nikdy dost.

 

Suroviny, které potřebujeme, jsou běžně k dostání. Brambory, mrkev, brokolice. Dále to chce kvalitní olivový olej, citrón.  Důležitá je úprava – a to v páře. Doporučuji to dodržet,  bez parního hrnce jsem to nezkoušela, ale obecně rozdíl úpravy v páře a bez ní je opravdu znát.

Doba “páření” 🙂 odvisí od druhu  parního hrnce. Já mám již druhý. Ten první byla klasika. Nádoba, kam se nalila voda a nad to se stohovaly plastové misky. Byl elektrický, takže proces nastal takřka okamžitě po spuštění.

Tak ten již odešel do důchodu a mám nyní jiný typ. Ten funguje klasicky na varné desce jako hrnec s vodou a na něj se stohují skleněné nádoby s potravinami. Je trošku pomalejší a chvíli mu trvá než začne makat.

Tip č. 1

Pokud  máte něco podobného, začněte úplně nejdříve s tím, že si ohřejete vodu v rychlovarce a tu pak přelijte do hrnce. Trochu zkrátíte časový interval než nastane var.  A než očistíte zeleninu, bude  voda připravena.

Brambory oškrábejte a nakrájejte na dílky. I mrkev a tu na špalíky. Brokolici rozdělte  na jednotlivé růžičky. Vrstvěte  brambory, na to mrkev, nahoru brokolajdu.  Dělejte do změknutí. To asi bude hrnec od hrnce různé.

Nezapomeňte na vařená vajíčka.  Změklou zeleninu si dejte na mísu nebo na talíř. Osolte  A teď přichází veledůležitý krok – zalijte olivovým olejem, ale opravdu hodně, nešetřete! Tohle  zelené zlato je balzám pro naše tělo a vstupenka do dlouhověkosti. Pak bohatě zalijte citrónovou šťávou. Tu nevynechávejte i když vám to možná zní divně.  Zelenina s citrónem dostane takový  zajímavý šmrnc. A navrch vajíčka na osminky.

To je celé. Jednoduché, že?  Množství surovin si upravte podle počtu strávníků a kapacity  vašeho nádobí.

Můj tip č. 2 :

Nemohla jsem si pomoct a kromě soli jsem dala i trochu pepře a pak  krétskou směs koření na zeleninu. Ostatně na tom finálním obrázku je i vidět, že nějaké koření jsem tam dala. Fantazii se meze nekladou.

Můj tip č. 3:

Varianta pro nemilovníky vajec – prostě je vynechat a posypat nějakým sýrem. Nabízí se samozřejmě feta, když už jsme v řecké kuchyni.  Pohodit pár olivek také není od věci…

Můj tip č. 4

Když si toho uděláte víc a uchováte v lednici, máte pár dnů o chutné jídlo postaráno. Budete jen odebírat a konzumovat. Do lednice si to odložte bez oleje a citrónové šťávy.

Myslím, že každý si najde nějakou tu svoji oblíbenou verzi , výborné jsou k tomu tzatziki.

ALE OLIVÁČEK A CITRÓN NEVYNECHÁVAT, PROSÍM  🙂

Přeji vám dobrou chuť, kali orexi a užijte si tuhle krétskou  zeleninovou jednoduchost!

 

 

 

 

 

Pavla
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >>
Komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • O jedné úchylce – stáhněte si Ebook zdarma