7 důvodů proč se kamarádit s olivovým olejem

Léto je konečně za dveřmi (snad) a trochu pozměníme jídelníček (také snad). Vydatná jídla tak nějak automaticky začneme nahrazovat odlehčenými variantami a také saláty. A na salát prostě patří oliváč! Ale nejen na něj. Často  se setkávám s otázkami, jaký olej by se měl použít na salát, jaký na teplou kuchyni, jaký je mezi nimi rozdíl? A tak mě napadlo, podělit se o pár postřehů o olivovém oleji.

Olivový olej vstoupil do mého života před mnoha a mnoha lety spolu s jedním pánem, který nás zásoboval velkými kanystry pokaždé, když se u nás doma zjevil. Jeho počínání jsem pochopila  až poté, co jsem navštívila jeho rodnou hroudu, kde se zrodila moje řecká úchylka,  a koukala jsem jako blázen, v jak hojném množství si  takřka každé  jídlo tímto zázrakem zalévají. Kolem Středozemního moře to tak prostě vždy bylo a je,  a pokud budou olivovníky růst, bude. Díky tomu totiž lidé ve Středomoří žijí mnohem déle než ostatní Evropané a je to hlavně kvůli jejich schopnosti „umět žít a jíst“.  A tento jev je mnohem více patrný na ostrovech nežli ve velkoměstech. Což je pochopitelné – na ostrovech plyne život pomaleji a klidněji nežli například v obrovských Athénách.

Většina z nás  má užití oleje spojené s kuchyní. Ale toto není jediné využití. Posezení ve světle olejové lampy nebo  několik kapek oliváče rozetřeného do kožichu vašich psích miláčků, postřik pokojových květin roztokem vody a oleje a co potom  úžasná olivová kosmetika!  Ne nadarmo tomuto elixíru zdraví říkal Homér „tekuté zlato“.

Ale co je důležité?  Každá oliva vyprodukuje medicínku 🙂 , která dokáže bojovat s tělním tukem, snižovat  krevní tlak, chránit před chorobami oběhové soustavy, protože obsahuje antioxidanty podobné těm v červeném víně. Ti zdatnější  (i já) dokáží spolknout lžičku/lžíci oliváče denně. Jen si na to prostě vzpomenout 🙂 Do extrému šel můj otec, který si oliváčem poléval ovocné knedlíky a  chtěl ho i na krupicovou kaši místo másla. Vyzkoušela jsem, ale konkrétně na tyto dvě taškařice asi ještě nejsem připravena 🙂

Budeme-li chtít oleje nějak rozdělit, nabízí se dělení na ochucené a neochucené. Základním ukazatelem je acidita, která se uvádí v procentech a může být dobrým měřítkem při nákupu oleje.  Ukazuje na podíl volných mastných kyselin  na celkovém objemu, zjednodušeně – čím nižší číslo, tím lépe.

Pro klasické vaření se asi poohlédnete po těch neochucených. Tam rozlišujeme  extra virgin a virgin. Extra virgin (extra panenský)  má aciditu do 0,8% a lze ho doporučit na studenou kuchyni. Tím samozřejmě nechci říct, abyste si na něm neudělali steak….. proč ne! Člověk by na sobě neměl šetřit!

Na teplou kuchyni vám stačí panenský olej, jehož acidita by neměla přesáhnout 2%.  Přiznávám, že bramboráky na něm nesmažím, ale jinak ho používám docela hojně.

A pak tu máme kategorii ochucených olejů – například s česnekem, bylinkami, s chilli papričkami pro milovníky pálivého, s citronem (to je můj současný horký favorit), který si leju nejen na saláty, ale i na ryby, na klasický smažený řízek …..

CAM00199

Ale co člověk, to jiná chuť, takže co chutná mně, nemusí moje kamarádka, takže je na každém, aby si našel ten svůj oblibený.

Řekové na Krétě šli až tak daleko, že mysleli  i na děti, pro které je někdy specifická chuť oliváče problém. Vyrobili pro ně dětský olej  My firts extra virgin olive oil, který kromě jemné chuti má lehké pomerančové podtóny. Z dětských šatiček už jsem dávno vyrostla, ale s chutí si ho dávám také. Ta jemná chuť a jen tak slabounce zacítíte pomeranč – velká dobrota.

CAM00200

Zcela jsem zavřela dveře oleji z pokrutin. Je to přeci jen už zbytek z toho všeho a  cena mi připadá neúnosně vysoká v poměru k tomu, co vám taková láhev nabízí.

Závěrem malý manuál než vyrazíte na nákup:

  • Ujasněte si, na co oliváček budete používat, podle toho hledejte extra panenský nebo panenský. Extra panenský je ideální  na studenou kuchyni, ale lze ho samozřejmě použít i na teplou  kuchyni. Pokud by vám ho bylo líto, poohlédněte se po panenském.  Můžete mít doma samozřejmě více lahví a volit podle toho, co zrovna kuchtíte. Mně jich na kuchyni stojí asi pět.
  • Po přečtení tohoto článku  již víte, že údaj o aciditě do 0,8% znamená, že se jedná o  extra panenský olej.  Ten panenský  nesmí přesáhnout 2%. Není to samozřejmě dogma, ale jen dobrá informace pro zorientování se.
  • Lepší cesta nežli sledovat čísílka je najít obchod, kde vám dají ochutnat. U olejů se také dělají ochutnávky stejně jako u vína.  A to pak teprve poznáte, co je vašim chuťovým pohárkům nejmilejší a z tohoto obchodníka si udělejte dvorního dodavatele.
  • Obecně by měl být olej  v tmavé láhvi, nevystavujte ho teplu a slunečnímu svitu. Paradoxně se někteří brání oleji v plechovce. Já tedy ne! Jedinou nevýhodou je to, že nemám jasno o skladových zásobách a na první pohled  není zřejmé, kolik ho v plechovce ještě zbývá. Navíc některé plechovky jsou tak pěkné, že pak slouží v mé domácnosti třeba jako netradiční vázy na květiny. Nedoporučují se oleje v plastu,  přesto jsem  ze severního Řecka přivezla olej, který mi neskutečně chutnal, byl z ostrova Thassos a … byl v plastu. Pak je vhodné ho alespoň přelít.
  • Až potkáte olej z pokrutin, nic mu nevyčítejte, ale nechto ho stát tam, kde je. Vy už jste totiž jiný level   🙂

Jaké jsou tedy ty důvody, proč mít oliváč za velkého kámoše?

Možná si pamatujete z minulosti rčení: „Kam chodí slunce, tam nechodí  lékař“. Ale dá se také říct, že kde je olivový olej, tam také nemusí lékař.

  1. Pomáhá snižovat riziko výskytu srdečních chorob
  2. Fenoly, které obsahuje, mají antioxidační účinky, takže zabraňují vzniku rakovinového bujení
  3. Omega-3 mastné kyseliny pravděpodobně působí protizánětlivě, takže snižují bolestivost kloubů a tkání
  4. Snižuje obsah „špatného“ cholesterolu (LDL) a triglyceridů a tím se snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
  5. Mononenasycené kyseliny mají dobrý vliv na kondici mozku
  6. Pomáhá při vstřebávání vápníku, takže je výborný v prevenci proti nemoci, která je strašákem mnoha žen – osteoporóze
  7. Je moc dobrý a salát bez něj je jako svíčková s rýží. No řekněte, láká vás taková svíčková?

Rozloučím se citátem:

„Kromě vinné révy neexistuje další rostlina, která by nesla tak důležité plody jako olivovník“.

Plinius

Popřeji vám, ať najdete ten správný – ten svůj oblibený olej a toho pak užívejte hojně!

Zdroj: Cal Oreyová: Zázračná síla olivového  oleje;triaelia.cz; zvědavost autorky při uspokojování své řecké úchylky
Pavla Císařová
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >> Jsem autorkou Ebooku Řeckou kuchyní ke zdraví a životní pohodě. K zakoupení zde>>
Komentáře