Máte doma banány po sezóně?

Ban_chleb_uvod

Znáte to, možná se vám to děje stejně jako mně. Přinesete domů suprové banány a těšíte se, jak si pochutnáte. Jenže pak slupnete to či ono, do práce na sváču si je zapomenete vzít a nakonec se na vás z mísy na ovoce mračí zahnědlé cosi, co se po oloupání dá ještě sníst, ale už to prostě není ono.

U mě se to stává poměrně často, protože  v mém životě je několik úchylek a kromě té řecké, mám také úchylku banánovou. Jak se tahle diagnóza projevuje? Pokaždé, když jdu nakoupit, prostě ty banány musím vzít. Já je prostě miluju a podléhám lehké nervozitě, když doma nejsou.  Jenže teď už víte, jak to někdy dopadne … 🙂

A tak když jsem na řeckém blogu madam ginger objevila tenhle recept, zařvala jsem jupíííí, je po problému. Posdílím ho tady s vámi, protože možná stejně jako já nemáte moc v lásce vyhazování potravin. Dělám to nerada, ne že bych byla držgrešle, ale tak nějak mi to nesedí.

Zkuste z nich udělat banánový chlebíček. Vím, že podobných receptů je na internetu hafo, ale tenhle recept má řecký rodokmen a tak má pro mě určitou přidanou hodnotu.

Zapněte trouby a tady jsou potřebné ingredience:

  • 350 g mouky (v Řecku mají mouku, kterou nazývají „pro univerzální použití“, já měla polohrubou)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 330 g cukru *
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 4 banány
  • 220 ml  slunečnicového  oleje nebo půl na půl s olivovým olejem **

Banány si vidličkou rozmačkejte. Do mísy dejte mouku, sodu, sůl, cukr, vanilku, promíchejte, přidejte vejce, banány a olej.  A těsto je hotové.  Jednoduché, že?

A tady je čas na vlastní kreativitu.

Tip č. 1

Do tohoto základního těsta můžete přidat v podstatě cokoliv. Oříšky, mandle, různá semínka, sušené nebo kandované ovoce, rozinky, skořici, karobový prášek, kakaové boby, brusinky, kousky čokolády, trochu zavařeniny …. fantazii se meze nekladou.

Takto vytuněnou hmotu nalijte do formy na biskupský chlebíček.  Pokud nepoužijete silikonovou, kterou nemusíte nijak připravovat, ale nějakou jinou, klasickou, vymažte ji a vysypte strouhankou.

Pečte při 180 stupních (horkovzduch). V původním receptu je doba pečení asi 1 hodina. Ale musíte si to otestovat, protože každá trouba peče jinak. Mně to trvalo cca 40 minut.

No a pak už stačí jen vyklopit, nakrájet a pěkně si pošmáknout.  A benefit navíc je hřejivý pocit, že jste nic nevyhodili.

Tip č. 2

Možná se vám zrovna nic nechce a poslední, co si přejete, je začít něco míchat, patlat, vyrábět. Vezměte ty banány, co mají nakročeno do důchodu, a dejte je do mrazáku. Nelekněte se, totálně zčernají. Ale počkají tam, až  se vám zlepší nálada. Jenom pak OPRAVDU  už nejsou k ničemu jinému než k přidání do nějaké dobré buchty.

* Tady bych upozornila, že množství cukru v  řeckých receptech je většinou vražedné a snažím se ubírat. Já jsem měla cca 200 g a příště  bych ubrala ještě víc a část nahradila stévií nebo medem či různými sirupy (např. karobový nebo skořicový).

** Slunečnicový olej v mé kuchyni nebydlí, takže jsem použila oliváč, a to oliváč s příchutí pomeranče. Ale vůbec se nebojte použít klasický olivový olej.  Pokud se s ním nekamarádíte (a to je teda škoda!) použijte to, co je vám milé.

Ban_chleb_text

 

A teď už mi nezbývá než vám popřát úspěšný pečící proces a dobrou chuť! 

Καλή όρεξη! 

Zdroj

Pavla Císařová
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >> Jsem autorkou Ebooku Řeckou kuchyní ke zdraví a životní pohodě. K zakoupení zde>>
Komentáře