Inspirací pro tento řecký koláč mi byl recept z knihy Řecká odysea aneb Slavné báje a recepty.
Myslím, že jsem měla v posledních dnech rýžový absťák. Při mém vaření brambory střídaly těstoviny, občas kuskus a pak zase brambory. Proto jsem při plánování jídelníčku stále více přemýšlela, jak zařadit rýži. A co myslíte? Okno! Přímo výkladní skříň, prostě žádný nápad kromě klasické omáčky s masem. A to už vůbec nemluvím o tom, že i při vaření chci uspokojit svoji řeckou úchylku.
Pak jsem na základě jednoho pořadu o vaření, na který se docela ráda dívám, udělala rýžový nákyp, který jsem jedla naposledy asi když mi bylo 10 let. S řeckými broskvemi. Nakonec jsem udělala takovou malou taškařici s Kaneládou – hotový, ještě teplý nákyp, čerstvě vytažený z trouby, jsem zalila po vzoru řeckých dezertů přírodním skořicovým sirupem Kaneláda, naředěným v doporučeném poměru 1:3 s vodou. Byla jsem příjemně překvapená, že to chutnalo, ale dokonce hodně chutnalo! Mám totiž stále ještě v hlavě vzpomínky z dětství, že tímto obědem mě moje matka nikdy moc nepotěšila. Inu vida, s věkem přišla změna! 🙂
Nicméně rýžový deficit byl asi větší a tělo si stále žádalo… A tak jsem se vrhla na tento řecký koláč, pravda s drobnými úpravami:
Asi dvě třetiny osmahnutých cuket jsem přimíchala do uvařené rýže, stejně tak drobně nasekanou petrželku a nastrouhanou gravieru, osolila, opepřila a dala oregano, které v receptu sice nebylo, ale já ho dávám takřka všude. Cca jedna třetina cuket zůstala na pánvi. Pak by bylo nutné vymastit nějakou zapékací nádobu. Já jsem použila silikonovou, takže vymazávání odpadlo. Tam jsem přemístila hmotu a trochu jsem ji upěchovala. Na vršek jsem umístila zbývají cukety z pánve, aby to vytvořilo celistvou plochu. Zalila rozšlehanými vejci s muškátovým oříškem a postrouhala hojně sýrem. Lehce zakápla oliváčem.
Předtím, než začnete tohle tvořit, si rozpalte troubu na 180 stupňů. Vyjde vám to akorát tak na vložení koláče do trouby, kde jsem ho pekla na horkovzduch cca 30 minut, ale tohle bude zase individuální podle toho, jak komu trouba peče.
A JE VAŘENO! A na stole zase jeden řecký oběd.
Se salátem a červenou řepou to byla velká mňamka a hnedka při podávání mě napadaly různě variace na obměnu – například s rajčaty nebo lilky, možná že i nějaká olivka by se tam hodila….
Nezbývá než popřát dobrou chuť! Καλή όρεξη!
Můj tip: rýži si uvařte den předem jako já. Každý dle svého, jak je zvyklý. Já rýži připravuji ve speciálním rýžovaru v mikrovlnné troubě, ale vím, že je mnoho receptů, každý má ten svůj oblíbený, vyzkoušený, fungující. A tím, že budete mít rýži předpřipravenou, ušetříte druhý den čas a bude vám to pěkně odsejpat ? Oběd pak budete mít raz dva…