Něco na poslední chvíli? Ano! Melomakaronky!

Melomakarona patří  mezi klasické řecké vánoční cukroví a určitě je ještě stihnete.  Jde o medové oválky,  kdy při výrobním procesu samozřejmě nechybí tolik  ŘECKÝ všude přítomný sirup.

Takže dost řečí a jde se na to. Nečekejte jednoduché zamíchání čehosi, trochu práce u toho je, ale na druhou stranu výsledek stojí za to a dobrá zpráva je, že není nutné, aby se cukroví rozleželo. Jeden den upečeno, druhý den konstatováno, že fakt dost dobrý …  🙂

Nejdříve sirup. Ten se doporučuje udělat  asi 3- 4 hodiny dopředu, aby byl prostě  vychladlý. Já jsem si ho udělala dopoledne a odpoledne jsem pekla.

Na sirup potřebujete: 500 gramů vody, 800 gramů cukru krystal, 150 gramů medu, 3 celé skořice, 3 celé hřebíčky, 1 pomeranč, rozkrojený na půlku. Všechny suroviny, kromě medu, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se začnou vařit, stahněte stranou a přidejte med. Sirup máte hotový, připravený a nechte ho v klidu spát, než přijde jeho chvíle 🙂

Dále budeme vytvářet 2 směsi:

Na směs 1 budete potřebovat: 400 gramů pomerančové šťávy, někde jsem četla, že lze nahradit kvalitním pomerančovým džusem, 400 gramů rostlinného oleje, 180 gramů olivového oleje, 50 gramů moučkového cukru – tady jsem si dovolila vlastní vstup a cukr vynechala zcela, protože sirup je opravdu hodně sladký, 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku, 2-3 lžičky skořice mleté, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1 lžička sody, kůra ze 2 pomerančů.

Směs 2 má jen málo ingrediencí: 1 kilo hladké mouky a 200 gramů krupičky.

Troubu si předehřejte na 190 stupňů. V jedné nádobě zpracujte směs 1. V druhé nádobě směs 2 a spojte dohromady a opatrně vypracujte těsto. Je dobré pracovat rychle, protože patrně vlivem oleje by mělo těsto tendenci se rozpadat a odděloval by se olej. Na plech si tvarujte jakési oválky, které pečte v troubě asi 10-15 minut. Tady je třeba zohlednit pečící schopnosti vaší trouby.  V receptu se hovořilo asi o 20 – 25 minutách, ale to by asi bývalo bylo moc.

Z trouby putují oválky rovnou do sirupu, kde je necháte chvilku vykoupat. Nemusíte se bát, že se vám rozpadnou.Vycachtané jsem je dávala zpět na pečící papír na plechu a snažila je posypat oříšky. V této fázi přišla krize  🙂  Oříšky jsem měla všude možně, nejen na cukroví. Takže jsem zvolila jinou cestu. Ze sirupu jsem je prostě vzala a v oříšcích jsem vrchní stranu obalila a poté dala zpět na plech. Nakonec jsem je pocákala čokoládovou polevou (čokoláda, máslo, trochu vody rozpuštěné ve vodní lázni). Ale to už je asi nepovinný úkol, záleží na každém.

Vánoce sice klepou na dveře, ale stihnout se to ještě dá. V každém případě si připravte vše dopředu a také počítejte s tím, že sirup je poměrně vlezlá záležitost a přesto, že jsem si myslela, že jsem vše pěkně uklidila, ještě druhý den ráno jsem narážela na lepkavá místa ve své kuchyni.  A ještě jedno varování 🙂 Makaronků rozhodně  není málo!  Z tohoto  množství jsem upekla tři plechy.

Použit recept z knihy: ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Pavla Císařová
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >> Jsem autorkou Ebooku Řeckou kuchyní ke zdraví a životní pohodě. K zakoupení zde>>
Komentáře