Skořice a med! To je to, oč v řeckém životě běží! Samozřejmě kromě jiných pochutin. Ale zdá se, že směs skořice a medu má velkou zásluhu na řecké dlouhověkosti. Je jisté, že by lékaři byli raději, kdybychom o tomto mocném léku raději nevěděli. A farmaceutické společnosti by asi také nebyly nadšené tím, že se podobné informace šíří světem. Ale obě ingredience jsou uznávány jak v čínské medicíně tak v ajurvédě. Existují již stovky let. Skořice byla v minulosti velmi vzácná a drahá a tak ji směli dostávat darem jen panovníci.
Ne, že by Řekové netrpěli civilizačními chorobami, to ne! Nevyhýbají se jim infarkty, mozkové příhody ani onkologická onemocnění. Ale zdá se mi, že jsou na tom přeci jen trochu lépe než například my.
Zrovna tak, jako se u Francouzů hovoří o tzv. francouzském paradoxu – což je jejich pravidelná konzumace vína, která blahodárně ovlivňuje jejich zdraví a způsobuje nižší výskyt chorob srdečně-cévního systému i přesto, že Francouzi poměrně dost kouří, nesportují a rozhodně se netýrají nějakými dietami, musí i Řekové mít nějaké vychytávky. A vypadá to, že na ně pomalu, ale jistě přicházíme.
Ano, řeknete si: přítomnost moře, pěkné počasí, mnoho slunečních dní, bohatý výběr ovoce a zeleniny, olivy, zpomalený životní styl, schopnost nechat věci plynout, příliš se nehonit a nestresovat. TO VŠECHNO ANO!
Věděli jste například, že na Krétě jsou rajčata k dispozici po celý rok? Možná namítnete, že u nás už také. Ale upřímně! Jaká rajčata si můžeme dopřát v zimních měsících my? Neduživé, naoranžovělé plody bez chuti a zápachu. To nemá s krásným, šťavnatým kouskem, který dozrával za asistence sluníčka a je nabitý antioxidanty, karotenoidy a lykopeny, nic společného.
Ale vraťme se k naší vážené dvojici. 🙂
V článku, který mě velmi oslovil, jsem žasla, na co všechno je směs medu a skořice prospěšná! Donutilo mě to k zamyšlení, kam všude bych si já dala tyto dvě pochutiny, kdybych nebyla ovlivněná řeckou kuchyní a životem, a jela českou klasiku. Musela jsem dlouho dumat a přišla jsem pouze na štrůdl, vánoční cukroví a pak samozřejmě nějaké buchty, dezerty. Toť skořice. U medu by ten průzkum asi dopadl trochu lépe. Když ale přepnu na řeckou kuchyni – tam to teda se skořicí i medem pěkně sviští! Například pro nás poněkud nezvyklá kombinace masa a skořice – třeba do mletých mas při přípravě musaky.
Na snídani si pravidelně místo džemu namažte na chléb pastu z medu a skořice. Snižuje cholesterol a tak budete více předcházet infraktu.
Pacienti s artritidou mohou každý den, ráno a večer vypít šálek horké vody se dvěma lžičkami medu a jednou lžičkou mleté skořice. Při pravidelném užívání může dojít k výraznému zlepšení i u chronických stavů. V nedávném výzkumu na Kodaňské univerzitě lékaři zkoumali pacienty, kteří užívali směs jedné lžičky medu a půl lžičky skořice ráno před snídani. Ze 200 lidí takřka 73 pacientů bylo do týdne téměř zbaveno bolesti a do měsíce většina pacientů, kteří trpěli velkými bolesti a nebo problémy s pohyblivostí, mohla chodit bez problémů.
Do vlažné vody přidejte dvě polévkové lžíce mleté skořice a jednu lžičku medu a vypijte. Ničí bakterie v močovém měchýři.
Smíchejte lžičku skořice s pěti lžičkami medu a vytvořte pastu, kterou aplikujte na zub, až třikrát denně.
No tak to je kapitola sama pro sebe. Někdy mám pocit, že se u nás lidé už rodí s vyšším cholesterolem. Prostě nějak vyšší ho mají snad všichni kolem mě. Takže jak si pomůžeme? Vezmeme 456 gramů vody a přidáme dvě polévkové lžíce medu a tři lžičky mleté skořice a vypijeme. Mělo by dojít ke snížení cholesterolu v krvi přibližně o 10% asi do dvou hodin.
Užít jednu polévkovou lžíci vlažného medu se 1/4 lžičky skořice každý den pro dobu tří dnů. Pročistí průdušky, léčí chronický kašel.
V tomto případě užívání medu se skořicí pomáhá při bolestech žaludku a zmírňuje problémy se žaludečními vředy.
Při studiích v Indii a Japonsku se ukázalo, že tomuto problému lze zabránit právě užíváním již zmiňované dvojice produktů.
Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před bakteriemi a viry. Kontinuální užívání medu posiluje bílé krvinky v boji proti bakteriím a virům.
Skořice smíchaná se dvěmi polévkovými lžícemi medu užívaná před jídlem uleví od nevolnosti, například při konzumaci těžkých, vydatných jídel.
Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látku, která zabíjí bakterie chřipky a působí tak převentivně.
Tady se doporučuje čaj z medu a skořice a pravidelně popíjet. Vezměte čtyři lžičky medu, jednu lžičku skořice a tři šálky teplé vody. Pijte po částech, 3-4x za den.
Doporučuje se pasta ze tří polévkových lžic medu a jedné lžičky mleté skořice. Aplikovat přímo na pupínky večer před spaním a smýt ráno teplou vodou. Při pravidelném, každodenním používání po dobu dvou týdnů dojde k hloubkové likvidaci pupínku.
Aplikace skořice a medu rovným dílem do postižených oblastí.
Každý den ráno, půl hodiny před snídaní a večer před spaním vypít med se skořící svařené v jednom šálku vody. Při pravidelném užívání snižuje hmotnost, protože neumožňuje ukládání tuku v těle i při konzumaci kaloricky vydatné stravy.
Nedávný výzkum v Japonsku a Austrálii ukázal, že tato směs pomáhá při léčbě již pokročilejších forem rakoviny žaludku a kostí. Pacienti by měli užívat každý den polévkovou lžíci medu a lžičku mleté skořice třikrát denně po dobu jednoho měsíce.
Cukry medu jsou užitečné pro zachování tělesné svěžesti. Senioři, užívající med a skořici, jsou čilejší a flexibilnější. Dr. Milton ve svém průzkumu říká, že půl polévkové lžíce medu rozmíchané ve sklenici vody a posypané troškou skořice, to vše vypité každý den po vyčištění zubů a poté odpoledne kolem 15:00 hodiny, kdy výkon těla začíná klesat, zvyšuje vitalitu organismu během jednoho týdne.
Obyvatelé jižní Ameriky první věc, kterou ráno udělají, je že vykloktají lžičku medu a skořice, rozmíchané v horké vodě. Tak si zachovávají svěží dech po celý den.
Nyní již nezbývá než nakoupit potřebné ingredience a některé poznatky uvést do praxe. Pro mnohé z nás je těžké zvyknout si na ten nový rituál, který byl měl být pokud možno co nejpravidelnější. Chce to trpělivost. Zhruba po třech týdnech pravidelného konání se nám to dostane tzv. „pod kůži“ a začneme to dělat automaticky. Mohu potvrdit z vlastní praxe. Již delší dobu piju ráno na lačno, hnedka po probuzení sklenici vody s citronem. Zpočátku jsem na to musela hodně myslet, dokonce jsem si připravovala citron a sklenici vody již večer před spaním. Dnes automaticky sáhnu po citronu a natáčím sklenku vody.
Při nákupu skořice je dobré si rozmyslet, kde ji vlastně koupíme. Kvalitní skořice z Cejlonu nebo Indonésie je světlejší, vybledlejší. Ty supermarketové by mohly být tmavší, protože jsou dobarvované.
I u medu bychom měli dát pozor, co kupujeme. Hledejme originální kvalitní med a buďme trochu na pozoru před komerčními výrobky, které mohou obsahovat barviva a umělé cukry (někdy bohužel i jiné hrůzy!)
Kvalita bude asi trochu dražší, ale upřímně: stojí za to šetřit, když jde o naše zdraví? Vyplatí se koupit levnější med v supermarketu, když pak za léky odložíme v lékárně majlant? To už je na každém z nás!
Nemám vůbec nic proti českému medu, ale jednoznačně od nějakého prověřeného dodavatele. Ale proč nezkusit také něco jiného, pro nás exotičtějšího.
Například med pomerančový, vřesový nebo z květů planiky obecné, který je z chráněných lesů hory Athos a vyznačuje se tím, že při vložení do úst vás nejprve ohromí lehce nahořklý podtón, který u medu určitě nečekáte. Po chvíli následuje vzestup klasické medové chuti a vy si řeknete: „jo, jsem doma, to je med.“ 😉 Mimochodem-jmenuje se Kumaria.
No a pak například moje milé Sitiako – tymiánový med, kterému jsem propadla já díky tomu, že již nějakou dobu „jsem na ostrově.“
A když se ještě podíváte na tu tymiánovou nádheru…
Jaro nám klepe na dveře a tak možná nebude od věci si do života kromě dobré nálady a optimismu vložit i nějakou tu novinku z řeckých domácností.
A mám takové tušení, že nejen tyto dvě pochoutky bdí nad řeckým zdravím, ale že toho bude trochu víc. Ale o tom zase někdy jindy …