Řecký jogurtový dezert hotový raz dva

Jogurtovy dezert

Lehký, osvěžující, hotový raz dva, z rozumného množství surovin, prostě úžasný …. a řecký !!

Na řeckém blogu, kde jsem se inspirovala, bylo řečeno, že tenhle dezert připravuje každá řecká maminka či babička, takže pojďme se po nich opičit. Není třeba se bát, je opravdu hotový raz dva. Miluji tyhle nepečené dortíky.  Hlavně teď, když počasí trochu ukazuje, jak má vlastně vypadat jaro.

A další bonus: bude mít mnoho variant. Co vás napadne, co doma máte, to tam pak můžete dát.

Takže pojďme na to:

Na základní verzi budeme potřebovat

  • Řecký jogurt – asi 4 kusy/150 gramové
  • Sušenky, které si v mixéru nadrtíte na prach
  • Máslo – rozpuštěné – asi 100 gramů
  • Med – tak 2-3 polévkové lžíce
  • Vaši oblíbenou zavařeninu

Můj tip: Uchovávám v mrazáku zbylé vánoční cukroví, které pak rozdrtím právě do podobných dezertů. V tom případě už nepřidávám cukr, pokud použijete klasické sušenky, můžete si dle chuti přisladit, nejlépe tmavým cukrem nebo stévií.

V jedné míse si smíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem na hmotu, která se bude tvářit, že bude držet pohromadě.

V druhé míse smíchejte jogurt s medem. Vymíchejte na hladký krém.  Jogurt vám trochu zřídne, ale toho se nelekejte,  vrátí se zase do své původní podoby.

Pak vrstvíme do mísy.  Já mám skleněnou mísu o rozměru asi 27 x 17 cm.  Uvedené množství bylo tak akorát, použijete-li jiné rozměry, upravte si množství surovin.

První vrstva  je sušenková, pak vrstva jogurtu, zase sušenky, jogurt a to celé završíme zavařeninou. Spodní vrstvu do místy natlačte lžící či rukou. Když na to budete dávat jogurtovou vrstvu, buďte opatrní, ať se vrstvy nesmíchají a zůstanou krásně oddělené. Stejně opatrně pak další sušenkovou vrstvu a tak dále a tak dále.

Dezert

Třešnička na dortu bude vrchní zavařeninová vrstva. Teď dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Dezert v lednici

A je to …. 🙂

 

Neočekávejte, že hmota bude pevná, je to přece jen jogurt, pokud byste chtěli z mísy vykrajovat úhledné kostky,asi by bylo třeba použít želatinu, ale do toho se asi nebudu pouštět.

A až ochutnáte tuhle základní verzi, můžete vymýšlet různé varianty. Umím si tento  dezert představit s různým ovocem, místo jogurtu různé krémy, tvaroh, vrchní vrstva ovoce utopené v želé, no prostě tady se můžeme vyblbnout podle toho, co bude během léta k dispozici a na co bude chuť.

Takže KALI OREXI !

Καλή όρεξη!

 

 

Zdroj 

 

 

 

Pavla
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >>
Komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • O jedné úchylce – stáhněte si Ebook zdarma