Granátové jablko

V minulosti elixír mládí, krásy a zdraví, v současnosti již docela běžná nabídka v našich obchodech. Granátovník. Poměrně malý strom, rostoucí převážně ve Středomoří. Plodem je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, mající pro nás  stále trochu punc exotiky. Přiznám se, že velmi často mi zůstalo jablko spíše jako dekorace na míse nežli by mi posloužilo jako pochutina. Ať jsem dělala co jsem dělala, dostat z toho ta malá zrníčka bylo nadlidské úsilí.

Řecké granátové jablko-na-web

Letos to bylo jinak. Kolegové přivezli z Kréty  podzimní úrodu a naší kolegyni Daniele roste na zahrádce stromek s „granáty“.  A tak se jeden velký exemplář ocitl i v mé kuchyni. Dlouho jsem kolem něj tancovala s tím, že pěkná dekorace, ale zase to bude vopruz, dostat granátky ven. Vzpomněla jsem si na trik, který jsem kdysi viděla v televizi, že se jablko rozpůlí a pak se do té půlky tluče dřevěnou špachtlí  a zrníčka poslušně vyskakují jedno za druhým. Touha přiblížit se něčemu řeckému byla silná.

Tentokráte to vůbec nebylo nutné. Jablíčko se doslova rozpadalo a zrnka jsem úplně v pohodě vyloupala.

Řecké granatové jablko-canva_na-web

Část jsem jich použila do zeleninového salátu, v kombinaci s dobrým olejem a balzamikovým krémem to bylo příjemné osvěžení salátového repertoáru. Bohužel jsem doma neměla balzamikový krém s příchutí granátového jablka, což by celou akci doladilo do dokonalosti, ale i balzamiko s černým rybízem se ukázalo jako dobrá volba. Nakonec jen trochu poprášit sezamem a lněným semínkem a tak klasické české jídlo, jako jsou šunkofleky se salátem, získalo trochu řecký nádech.

Řecký granat_sunko-na-web

Další část putovala do smoothie. Spolu s banánem, pěkně vyzrálým avokádem a  červenými hrozny vznikla luxusní svačinka.

Řecké granátové jablko_smoothie-na-web

A věděli jste, jak je zdravé?  Obsahuje ze 77% vodu,  dále minerály, fosfor, vápník, železo, hořčík, sodík a draslík. Vitaminy skupiny B, vitamin C a vitamin A ve formě karotenoidů, aminokyseliny, taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy. Je efektivním antioxidantem, vyrovnává kyselé  prostředí v žaludku, udržuje cévy v dobré kondici, reguluje krevní tlak. Nabudí imunitní systém.

Co tedy takové granátové jablko při pravidelné konzumaci dokáže?

Zbaví tělo škodlivin
Působí jako prevence kardiovaskulárních nemocí
Zpomaluje proces stárnutí buněk
Upravuje zažívání a trávení
Zlepšuje a stimuluje krevní oběh
Podporuje správnou funkci ledvin
Urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet
Snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu
Brání kornatění tepen
Podporuje činnost nervové soustavy
Snižuje riziko vzniku rakoviny

 

Granátové jablko má bohaté využití nejen jako vynikající pochutina, ale  poslouží samozřejmě také v kosmetice. Takže není problém dopřát si granátků i zevně. Například  v mýdle či  tělovém mléku nebo krému na ruce.

Takže až na vás někde vykoukne, neváhejte a berte …..

 

Pavla Císařová
Miluji Řecko, moře, řeckou hudbu, kuchyni. Mojí vášní je obklopit se vším tím řeckým v každodenním životě. Můj příběh si přečtěte zde>> Z této lásky vznikl Ebook zdarma Řecké postřehy českýma očima K dispozici ke stažení zde>> a Ebook zdarma o ostrově Kos Možno stáhnout zde >> Jsem autorkou Ebooku Řeckou kuchyní ke zdraví a životní pohodě. K zakoupení zde>>
Komentáře