Ledovou kávu frappé považuji v letních dnech za fenomenální vynález. Nevím, jak vy, ale já na klasickou kávu v těchto teplých dnech nemám jedinou chuť. Neví divu, že jižani objevili FRAPPÉ! A tak i já s prvními teplými paprsky zahajují frapíčkovací sezónu.
Dáte si se mnou?
Budeme potřebovat:
Rozpustná káva,voda, cukr, led, mini šlehač, vysoká sklenice, brčko
Do vysoké sklenice dám asi 2 lžičky kávy, záleží na tom, jak silnou kávu máte rádi. Zaliju vodou asi tak do výše 10 cm. Pro ty z vás, kteří pijí kávu sladkou, přidejte cukr. Normální krystal. Šlehačem párkrát šlehnu 🙂 a vznikne nádherná pěna. Vhodím pár kostek ledu, doliju vodou, aby byla sklenice plná, a naliju mléko. Vložte brčko a můžete si začít pochutnávat.
Věděli jste, že když si v Řecku budete objednávat frapé, budou se vás ptát, jaké chcete: gliko – sladké, ale opravdu hodně sladké, métrio – polosladké a sketo – tj. bez cukru. Při objednání toho posledního se pro jistotu zeptají, zda opravdu bez cukru, protože oni mají rádi kávičku sladkou. Hořká káva je pro ně trochu nepochopitelná záležitost. Vím, o čem mluvím, hořké piju já a už jsem si zvykla na dotazy – zda opravdu bez cukru?? 🙂
Moje tipy:
Používám kávu Nescafé frappé, kterou vozím z Řecka, ale myslím, že u nás můžete nahradit i jinou rozpustnou kávou. Funguje Velvet, naopak pěna se nevytvoří z kávy Jacobs. Proč to tak je, se mě neptejte. Originál Nescafé frappé seženete zde.
Trvale mám v lednici láhev s vychlazenou vodou, máte pak jistotu, že káva bude osvěžující, i když jste například zapomněli udělat led nebo vám zbývá poslední kostka.
Šlehač používám originál z Řecka, přímo určený k frapíčkování. Dá se asi našlehat i jinak, například se dají použít plastové nádoby jakoby shakery, ale já se držím této hračky. Osvědčila se nejvíce.
Tak ať vám chutná !